De stad Herentals is gestart met de installatie van de 2e reeks van IBA's (Individuele Behandeling van Afvalwater). In een eerste fase wil de stad Herentals dit jaar nog 19 IBA's plaatsen.

De plaatsing van een IBA in een voortuin aan Plassendonk verliep vlot en eenvoudig.

Het plaasten van IBA's wordt zo door de gemeente gecoördineerd, ne zoals dat bij de klassieke riolering het geval is.

Iedereen kent de klassieke riolering: een grote buis met ruime diameter die onder de grond afloopt naar een waterzuiveringsstation. Het aanleggen van deze klassieke riolering is rendabel wanneer er veel huizen op korte afstand van elkaar staan, en waar dus een groot volume aan afvalwater moet worden getransporteerd.

In buitengebieden of op afgelegen percelen is dat echter niet het geval. Een van de alternatieven om daar afvalwater weg te veoren is de Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA).

In Herentals stelden 15 gezinnen zich kandidaat om een IBA in hun tuin te laten plaatsen. De eigenlijke werkzaamheden bestaan uit het graven van een put, het plaatsen en aansluiten van de IBA's. Dit neemt een werkdag in beslag. Het opstarten van de IBA's gebeurt op het einde van iedere reeks van vijf IBA's.

De stad betaalt de aankoop, het plaatsen en het beheer van de IBA's. Een IBA kost de stad ongeveer 7.000 euro voor de aankoop en de plaatsing. De jaarlijkse onderhoudskost bedraagt 560 euro.

De Herentalse IBA's worden geproduceerd door Akanova/Plastigi op Hezewijk.